петък, 15 май 2015 г.

Том Хенън, Мрак обгръща всичко


Том Хенън, Мрак обгръща всичко
Събрани и нови стихотворения

Превод: Благовест Петров
Оформление: Иво Рафаилов

...

Том Хенън е роден в Морис, Минесота, САЩ, през 1942 г. в семейство на фермери и е прекарал по-голяма част от живота си в работа на открито, първо към Департамента по дивата природа, Минесота, а след това в Националния резерват Санд Лейк, Южна Дакота. 


Поет от Средния Запад, Том Хенън е публикувал, от 1974 г., шест книги с поезия, дело на малки издателства, със заглавия като „Чаплата, лишена от бизнес нюх“ и „Изучавайки времето“, но „Мрак обгръща всичко“, представителен  обзор на неговата кариера, е първата му книга, която се разпространява в национален мащаб. Досега творчеството на мистър Хенън е било като гъмжащ от риба вир, който знаят единствено местните.   
Трудно е да се повярва, че този голям американски поет – а аз не използвам лесно подобни думи – е бил скрит направо под носа ни цели десетилетия.  Но въпреки липсата на признание, Хенън, като всеки стъпил здраво на земята фермер, просто следва призванието си със смирение и благодарност сред култура, чийто пръв подтик е станала славата.

Дана Дженингс, Ню Йорк Таймс